VÄLJ BLAND GÖTEBORGS ROLIGASTE AKTIVITETER

Här finner ni några av Göteborgs roligaste aktiviteter. I år finns inga färdiga paket, men här nedan finner du info och länkar till alla aktiviteter.

Liseberg ingår i Skolresan

LISEBERG

Liseberg bjuder på åkglädje i världsklass med en mängd magpirrande åkattraktioner, spännande 5-kampsspel, sommarens bästa konserter och gastkramande Spökhotellet Gasten. Här finns också prisfyllda lyckohjul och massor av restauranger och serveringar, där du kan fylla på energiförrådet mellan varven.

Du kan försöka räkna ut krockvinklarna i Kållerado, testa ditt mod i mäktiga Valkyria – Europas längsta Dive Coaster – köra så det ryker i Helix, uppleva tyngdlagen i Balder, övningsköra i Radiobilarna, åka halvvägs till rymden i AtmosFear, orientera mellan attraktionerna och mycket mer. Dessutom har du roligt på köpet!

Adress:
Örgrytevägen 5

Telefon:
031-40 01 00

Hemsida:
http://www.liseberg.se/
Cirka 20 minuters gångväg till centrum och centralstationen.

Närmaste hållplats:
Liseberg (spårvagn nr 5.)

Korsvägen:
Spårvagn nr 2, 4, 5, 6, 8, 13 och Ringlinjen.

Från öppning till stängning!

UPPDRAG FÖR VETGIRIGA Förbered er inför Lisebergsbesöket genom att ladda ner gratismaterial från liseberg.se/grupp-skolresor och hitta svaren på frågor som varför det pirrar i magen när man åker berg-och-dalbana eller varför man lyfter från stolen i Uppskjutet.</p

Nytt för i år (2021) kommer vara att Liseberg har ett begränsat antal platser till parken och att du därför måste förboka dag och köpa biljetter innan ditt besök. Besök Lisebergs hemsida för att läsa mer.

Besök Universeum med Skolresan Göteborg

UNIVERSEUM

Universerum är Nordens populäraste science center och är fullt av upplevelser, utmaningar och vetenskap. Här kan du uppleva oceanens djup, regnskogens rika djurliv och rymdens oändlighet – allt på en och samma dag!

I den 18 000 kubikmeter stora Regnskogen, möts ni av tropisk värme och djur som flyger, krälar och klättrar omkring. Se ”nyvakna” sengångare och hör grodsång, fågelkvitter och apornas tjatter överrösta det dånande vattenfallet. På Universem finns några av världens största akvarier som rymmer över 30 000 fiskarter. Genom massiva panoramaglas kan se in i Oceanen, Universeum största akvarium, som rymmer allt från hajar, sköldpaddor till rockor. Ta glastunneln som leder er in under vattnet och få känslan av att befinna i er mitt bland alla fiskar.

Plocka fram er kreativitet i ”The Hub” och utforska den nya teknikens möjligheter. Prata goja med en artificiell intelligens, dyk ner i havets djup genom VR och bygg ditt eget supersinne med hjälp av sensorer. 

Detta och massa annat hittar ni i detta fantastiska hus. Missa inte Universeum när ni är i Göteborg på er skolresa! Ni kommer garanterat att uppleva saker som ni aldrig gjort tidigare.

Universeum ligger granne med Liseberg, med 15-20 minuters gångväg till centrum och Centralstationen.
Närmaste hållplats:
Korsvägen, spårvagn nr 4, 5, 6, 8, 14 eller Ringlinjen.

Adress:
Södra Vägen 50

Telefon:
031-335 64 50

Öppet alla dagar året runt.
Ordinarie öppettid kl 10-18.
För specifika öppettider, läs mer på Universeums hemsida.

2-3 timmar.
Båtresor med Paddan ingår alltid i Skolresan

PADDAN

Så här mycket kan vi säga, man har inte ”gjort” Göteborg om man inte har åkt en tur med Paddan.

En riktigt klassiker som är lika starkt förknippad med staden som spårvagnar, Liseberg & Håkan Hellström. Under 50 minuter glider ni sakta genom stadens kanaler och vallgravar och får veta allt som är värt att veta och mer därtill om denna ”stora småstad”. De proffsiga guiderna berättar underhållande om spännande händelser och goa göteborgare genom tiderna. Men även om allt som är på g i och med stundande 400-årsjubileum. Förbered er på ett och annat Göteborgsskämt, erkänt dåliga eller mitt i prick, det är frågan? De låga broarna stryker precis över hjässan och i sann Göteborgsanda kallas de vid namn som ”Osthyveln” och ”Frisören”.

I den mäktiga hamnen, Skandinaviens största, möts man av den salta brisen från havet och känner sig plötsligt liten där man sitter i höjd med vattenlinjen och båten glider upp längs den fyrmastade Barken Viking eller en och annan STENA-färja. Mer Göteborg än så här blir det inte. Rekommenderas starkt!

Paddan sightseeing ligger beläget nära Kungsportsplatsen, tio minuters promenadavstånd från Centralstationen. Spårvagn 3, 4, 5, 7 och 10. Stombuss 18.

Adress:
Kungsportsbron

Telefon:
031 – 60 96 70

Hemsida:
Se på karta!

50 minuter.

Paddan har ingen egen servering. Runt Kungsportsplatsen finns även ett flertal glassbarer samt kiosker.

Ni får gärna ta med er fika ombord!

Kom närmare hamnstaden Göteborg med Paddanbåtarna som erbjuder en klassisk färd som förenar både nytta och nöje. De inspirerande guiderna berättar om Göteborg med stor inlevelse och riktar sig till såväl unga som gamla.

Under turen får ni ta del av intressant fakta samt historia om staden men även skrönor och klassiska göteborgsvitsar som ni kan berätta för dem där hemma. Turen bjuder även på spänning när ni åker under bron ”Osthyveln”. Om det dyker upp några frågor eller funderingar under turen är guiderna alltid villiga att försöka besvara dessa.

FLER TIPS PÅ ROLIGA AKTIVITETER

JUMPYARD

Har du någonsin drömt om att kunna hoppa riktigt högt, göra volter ner i en stor hög av skumbitar eller göra en slam dunk i en basketkorg? JumpYard är ett helt nytt trampolinparadis som öppnade i Göteborg under 2019.

Parken är ca 2000 m2 stor och består bland annat av Main Court, Foam Pit, Battle Beam, Dodge ball (spökboll), hopptorn, hoppvägg med high performance-matta, hinderbana, basket ball slam dunk, en SKYRIDER och mycket mer!

Main court är det stora hoppfältet med integrerade studsmattor från vägg till vägg och fält till fält. Du hoppar runt fritt och mjukt, varje hopp tar dig högre och högre. Det ingår en timmes hopptid och JumpYards egna halkstrumpor. JumpYard passar den aktive, gammal som ung.

Kom och hoppa loss!

Spårvagn 1 från Centralstationen till Kaggeledstorget. Därifrån ta till vänster över spåren, därefter en kort 2-minuters promenad.

Alternativt lokaltåget från Centralstationen och gå av vid Sävenäs.

Adress: Torpavallsgatan 4C, 416 73 Göteborg
Telefon: 031 – 767 54 80

1 timme.

Det finns det ett café på plats med ett stort utbud av mat och dryck.

Prison Island med Skolresan Göteborg

PRISON ISLAND

Upplev ett unikt fängelseäventyr med utmanande celler! Samarbeta och ha fantastiskt kul. Här går laget för jaget och ni arbetar tillsammans för att lösa stora som små utmaningar och att samla så många poäng som möjligt. Ni bildar lag om 3-4 personer, gärna redan innan ni kommer till aktiviteten, och får börja med en genomgång innan det är dags att ta sig an utmaningarna.

Bästa laget vinner!

Adress:
Prison Island Göteborg
Åbäcksgatan 6A
431 67 Mölndal

Telefon: 031-797 19 99

1,5 timme

På Prison Island finns det ett  café.

Kör gocart på Skolresan till Göteborg

GO CART

Gokartcentralen har Sveriges största inomhusbana för gokart, bara ett stenkast från Centralstationen. Här kan ni tävla mot varandra – gokart är en av de få sporterna som tjejer och killar tävlar med varandra. I aktiviteten ingår 8 minuters körning med tidtagning. Gokart är för alla!

Rekommenderad lägsta ålder: 12 år
Längdkrav: 140 centimeter

Gokartcentralen ligger en kort promenad från Centralstationen/ Nils Ericssonterminalen i Göteborg.

Ca 30 minuter per grupp.

Det finns det en restaurang på plats.

Ej handikappanpassat.
Laserdome med Skolresan

LASERDOME & MÖRKER MINIGOLF

Laserdome är ett adrenalinhöjande lagspel som kräver samarbete, koordination och strategiskt tänkande!  Arenan är mörklagd och ljuset ultraviolett, vilket lyser upp detaljer och kanter kring banan. Med sensorförsedda västar på kroppen och laservapen i händerna jagar ni varandra genom mörka gångar, uppför ramper och över hinder. Det finns även gott om rökeffekter och nervkittlande musik – och skiljeväggar som är perfekta för bakhåll!
För de elever som inte vill spela Laserdome finns alternativet Mörker-Minigolf!

r

Spårvagn 4 eller 2 till Krokslätts torg.

Adress: Grafiska vägen 32
Telefon: 031-15 51 05

1 spel – 20 min
2 spel – 40 min
3 spel – 60 min

Mörker-minigolf – ca 45 minuter

Laserdomehallen öppnar kl 12.00, så det går tyvärr inte att boka spel tidigare än så.

Söndagar minimum 2 spel.

Det finns det ett café på plats.

MARITIMAN

Utmana alla landkrabbor i klassen och gör ett djupdyk ombord Maritiman!

HMS Nordkaparen patrullerade svenska farvatten under en tidsepok av kapprustning, järnridåer och kärnvapenhot. Så följ lejdaren mot Göta älvs botten, betrakta de klaustrofobiska utrymmena och få en känsla av hur det var att dyka 150 meter rakt ner i havsdjupet. Lyssna på det karaktäristiska ljudet från hydrofonen och hör kaptenen som varnar för främmande undervattensfarkoster och torpedanfall. Vågar ni mönstra på?

Ett besök på Göteborgs maritima upplevelsecentrum hjälper dig och din klass att på ett äventyrligt och spännande sätt minnas en svunnen epok av Göteborgs storslagna varvs -och fartygshistoria. Ni inleder med en 30 minuters lång rundtur tillsammans med en guide, där ni får möjligheten att se och lära om Maritimans 15 olika fartyg, båtar och pråmar och samtidigt få en insikt i sjöfartens historiska betydelse för Göteborg.

Maritiman ligger förtöjt vid Packhuskajen i centrala Göteborg.

Från Centralstationen, Brunnsparken och Drottningtorget tar det 10-15 minuter att promenera till Maritiman. Närmsta buss- och spårvagnshållplatser är Stenpiren och Lilla Bommen. Därifrån är det sedan en kort promenad på cirka fem minuter.

Kontakt:
Tel: 031-10 59 50

Epost:
info@maritiman.se

Se Maritimans hemsida!

Ca 1,5 timme.

Det finns det en restaurang på plats.

NATURHISTORISKA MUSEÉT

Visste du att den Malmska valen bara var en liten unge? Vuxna blåvalar kan bli mer än 30 meter långa och väga sådär 150 ton. På museet finns en underkäke från en vuxen blåval bredvid den Malmska valen – jämför du dem så förstår du hur otroligt stor en vuxen blåval är.

Naturhistoriska Museets stora huvudattraktion är den Malmska valen, världens enda uppstoppade blåval som mäter hela 16,4 meter. Utställningar med blötdjur, tagghudingar, fiskar, grod- och kräldjur, encelliga djur, svamp- och nässeldjur, maskar, kräftdjur och insekter finns på första planet. Två trappor upp finns merparten av de stora djuren; den afrikanska elefanten, en noshörning och en flodhäst, antiloper, björnar, möss, fåglar och mycket, mycket mer.

På Naturhistoriska ingår en guidad tur!

Det enklaste sättet att hitta till Göteborgs naturhistoriska museum är att åka kollektivt. Närmaste hållplats är Linnéplatsen och dit går många buss och spårvagnslinjer.Från Linnéplatsen tar man trapporna upp in i Slottskogen och fortsätter gångvägen fram till stora entrén.

Adress:
Museivägen 10, Göteborg

Telefon:
010-441 44 00

Epost:
gnm@vgregion.se

Se Naturhistoriska Museéts hemsida!

Ca 1,5 timme.

Det finns det ett café på plats.

Slottsskogens Äventyrsgolf med Skolresan

SLOTTSSKOGENS ÄVENTYRSGOLF

Ett stenkast från Linnéplatsen och allmänna kommunikationer, ligger Slottsskogens äventyrsgolf. Äventyrsgolf på anläggningen i Slottsskogen är en perfekt kvällsaktivitet. Upplev glädjen och spänningen från den roliga äventyrsgolfen!

Ett spel tar ungefär en timme och passar alla åldrar.

Äventyrsgolfen ligger några meter från spårvagnsstationen Linnéplatsen.

Adress:
Slottsskogspromenaden 1
Göteborg

Telefon:
0705 751 111

Epost:
slottsskogen@starsnstripes.se

Slottsskogens äventyrsgolfs hemsida!

Ca 1 timme.

Det finns det ett café på plats.

Varldskulturmuseet på Skolresan

VÄRLDSKULTURMUSEÉT

Upptäck  världen tillsammans! Världskulturmuseet arbetar för att du och alla andra skall känna sig hemma över gränser och engagera sig för en gemensam framtid. Tillsammans utforskar ni världsbilder, såväl historiska som samtida. Låt dig beröras och kanske uppröras av utställningarna – Världskulturmuseét kommer att vidga era perspektiv.

Världskulturmuseet ligger granne med Liseberg och Universeum.

På Världskulturmuseét ingår en guidad tur!

 

Världskulturmuseet ligger centralt på Södra Vägen 54, vid Universeum och Liseberg. Närmaste hållplats är Korsvägen.

Telefon:
010-456 11 79

Epost:
info@varldskulturmuseet.se

MÅNDAG: STÄNGT
TISDAG: KL 11-17
ONSDAG: KL 11-20
TORSDAG: KL 11-17
FREDAG: KL 11-17
LÖRDAG: KL 11-17
SÖNDAG KL 11-17

Ca 1 timme.

På Världskulturmuseét kan ni boka mat genom oss på Skolresan!

High Adventure aktivitet för skolklasser

HIGH ADVENTURE

Vajrar, nät, rep och stockar är uppspända mellan höga träd och bildar tre olika banor med totalt 45 utmaningar. Banorna är sammanlagt en kilometer långa! De börjar nere vid marken och sträcker sig enda upp till trädtopparna. Den lägsta banan startar på 3,5 meters höjd, den lite mer utmanande banan tar dig upp till 10 meter och känner du dig inte klar så testar du den tuffaste banan som är 18 meter som högst. Den längsta linbanan är 170 meter lång och en tur med den ger garanterat fjärilar i magen.

En noggrann säkerhetsinstruktion ges av parkens personal innan du ger dig ut på banorna. Därefter får du ta dig fram på banorna, helt i ditt eget tempo. Bokningen gäller för klättring i upp till tre timmar.

Lägsta ålder: 12 år (eller 11 år om man fyller 12 samma år)
Längdkrav: 150 centimeter

High Adventure Lexbydalsvägen 8 433 31 Partille

Kollektivt: Busshållplats “Lexbydalsvägen” (300 m att gå). Buss 519 går från Göteborgs centralstation, via Partille C, och tar ca 20 minuter.
Telefonnummer: 070-88 22 441
Hemsida: www.high-adventure.se

Öppettider för skolklasser: Måndag-Fredag, så länge solen är uppe.

Tidsåtgång: 3 timmar

På High Adventure finns dessvärre inga möjligheter till mat.

Ej handikappanpassat.
.

UNIVERSEUMS UPPLEVELSER

På Universeum kan ni boka en upplevelse som ni sent kommer glömma. Ni kan välja mellan elevprogram eller upplevelse. Bokas på förfrågan och gäller i mån av plats.

De elevprogram som finns att välja mellan är:

 • Hållbara hav: åk 7-9
  Häng med ner i havens djup och upptäck den biologiska mångfalden.
 • Livsviktig kemi: åk 4-6
  Idag kan vi bota infektioner och sjukdomar som tidigare kunde vara livshotande. Hur går det till egentligen?
 • AI-labbet: åk 7-9
  Kan maskiner vara intelligenta?
 • Månfärden: åk 4-6
  Vad krävs för att resa till månen?

De upplevelser som finns att välja mellan är:
Experimentshow och Djurkontakt.

Experimentshow
En spännande experimentshow med kyla som tema! Vad är egentligen skillnaden mellan kallt och varmt? Kan vi koka i något som är flera hundra minusgrader?

Djurkontakt
Varför är vissa människor rädda för ormar, spindlar och insekter? Med hjälp av några djur som bor på Universeum visar vi hur fascinerande dessa varelser kan vara. Ni får till och med klappa några av djuren, om ni vill.

Universeum ligger vid hållplatsen Korsvägen, granne med Liseberg. Det går flera spårvagnar och bussar hit.

Adress: Södra vägen 50, Göteborg
Telefon: 031-335 64 50

Öppet alla dagar året runt.
Ordinarie öppettid kl 10-18.
För specifika öppettider, läs mer på Universeums hemsida.

Ca 1 timme.

På Universeum kan ni boka mat genom oss på Skolresan!

Volleyboll med Skolresan

VOLLEYBOLL BEACH CENTER

Visst hade det varit riktigt kul att få utmana sina klasskamrater i Beachvolley i världens största Beachvolleyhall?

Upplev denna unika Beachvolleyhall med sina 16 inomhusbanor och sex utomhusbanor. Beachvolley är en sport som är mycket uppskattad i alla åldrar. Ni lär inte bara känna varandra bättre utan lär er också att samarbeta på ett kul och utmanande sätt.

På Beach Center har alla vrår på ett eller annat sätt inspirerats från världens stränder. Till exempel så njuter ni av tropisk värme inne i hallen och 2500ton kritvit sand, så strandkänslan är garanterat mycket hög! Här får ni 2 mycket roliga och aktiva timmar helt barfota i sanden oavsett vilken årstid och vilket väder det är!

Hållplatserna Kviberg (spårvagn 6, 7, 11) och Brovägen (buss 58,167 och 519) är bara en kort promenad från hallen. Från hållplatsen går ni mot och förbi Kvibergs Kaserner och Prioritet Serneke Arena. På vänster sida och ser då en grå och tegelfärgad byggnad med en stor Beach Center-logga på.

Adress: Krutvägen 6, Göteborg
Telefon: 031-475282

9.00-17.00

2 timmar

På Volleyboll Beach Center kan ni boka mat genom oss på Skolresan!

BIOBILJETTER

Lägg till biobiljetter till hela klassen för endast 50 kr utöver paketpriset. Dessa biobiljetter är en voucher som kan användas på samtliga biografer i hela Sverige.

OBS! Tillfället bokar ni in själva!